Cursusaanbod

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de cursussen en workshops. Voor meer informatie en het aangeven van belangstelling voor deelname aan een cursus kun je Lars een bericht sturen.

Alle cursussen bestaan uit 7 wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur. Elke bijeenkomst begint met een begeleide meditatie, waarna er gelegenheid is tot vragen en uitwisseling. Tijdens de tweede helft van de bijeenkomst wordt  door de docent het thema van die week besproken. Het staat je vrij om zelf te bepalen of en hoeveel je thuis mediteert. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding op het gebied van meditatie is het mogelijk om een individuele afspraak te maken.

Cursus “Meditatie en Levensvragen

In deze cursus maak je kennis met eenvoudige maar diepgaande meditatieoefeningen zoals de bodyscan, het volgen van de ademhaling en loopmeditatie. Je leert een goede lichaamshouding en hoe je op een bewuste manier kunt omgaan met gedachten en gevoelens. Er wordt ook uitgelegd hoe je deze oefeningen kunt toepassen in het dagelijks leven.

De meditatie wordt ook verbonden aan levensvragen over lijden en geluk, bewustzijn en de dood, vergankelijkheid en zingeving. We kijken naar verschillende antwoorden op deze levensvragen vanuit het Boeddhisme, de bijna-doodervaring en vanuit de inzichten van Victor Frankl (psychiater en Auschwitz overlevende).

Door praktische oefeningen en inzichten leer je beter om te gaan met moeilijke ervaringen, meer te genieten van mooie ervaringen en het leven meer te waarderen.

Cursus Boeddhisme 

De basis van het boeddhisme wordt geschetst, de ontwikkeling van verschillende stromingen besproken en de antwoorden van het boeddhisme op een aantal levensvragen worden uitgelegd.

Workshop meditatie

In een workshop van anderhalf of twee uur worden de basisbeginselen van mindfulness-meditatie uitgelegd en wordt een oefening gedaan. In overleg kan een bepaald thema worden ingepast, bijvoorbeeld een specifieke levensvraag. Ook andere onderwerpen kunnen desgewenst worden aangegeven.

In het verleden heb ik deze workshop bijvoorbeeld toegespitst op verschillende vormen van hulpverlening, leraren in het basisonderwijs, een managementteam, studenten, kinderen van een jeugdparochie, een tai chi vereniging en medewerkers in de gezondheidszorg.

De komende tijd worden er geen cursussen aangeboden, maar er kunnen wel workshops en individuele gesprekken worden aangevraagd.